Tuesday, March 12, 2013

KREM ŞANTİLİ POĞAÇA

Görmüş olduğunuz bu kuzuların tarifini bir kaç hafrta önce  http://www.gulaymutfakta.com/  dan görüp not etmiş ve hemen denemiştim. Övgüleri denemeye değer göründü. Malzemeler değişik görünse de yeniliklere açık olmak iyidir mantığı ile. İyi ki de öyle düşünmüşüm uzun zamandır yaptığım ve yediğim en güzel poğaça diyebilirim. İçerisine konulan krem şanti başta "nasıl yani" diye düşündürse de toz hali ile kullanılıyor vapıldığı  hiç fark edilmiyor. Kaç kez yaptığımı bilmiyorum bile. Zaten yapıldığı gün tükeniyor ama tükenmese bile ertesi gün de aynı lezzette devam ediyor. Ben şu ana kadar peynirlisini, zeytinlisini (ki bizim evde en sevilen poğaça türü her zaman zeytinlisi olur bunda da durum değişmedi), sucklusunu, kıymalısını ve patateslisi olmak üzere her türlü kombinasyonla denedim. resimdekilerden öndeki zeytinli arkadakiler peynirli olanları. Gülay hanıma teşekkürler.
gelelim yapımına: ben  hamuru ekmek makinesinde yapıyorum. O kadar pratik ki anlatamam. Artık eskisi kadar ev ekmeği yapamasamda sırf hamur yoğurmak ve özellikle mayalı hamurları yapmak için bile evde olması gerek bence. Benim yapışımda malzemeleri sırası ile makine koymak en son ununu katıp sadece  1,5 saat beklemek var. Tarifi benden alıp yapan arkadaşlarım oldu onlar elde yoğurdular. Sonuç gene çok güzeldi. Gülay hanımın tarifini aynen yazıyorum.

Malzemeler:
  • 1 paket toz krem şanti
  • 200 gr. tereyağ
  • 10 gr. kuru maya
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (bir tane yumurtanın sarısı üzeri için)
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz
  • 5,5 su bardağı un (un ölçüsü tam yetiyor)
içi için:
 istediğiniz bir iç malzemesi   
yapılışı: hamur yoğurma kabına sütü ve mayayı alın erimesini bekleyin. (ben yaş maya ile de denedim farketmedi) Kremşanti, tereyağı, sıvıyağı, yumurtayı ve tuzu ekleyip karıştırın. Kabartma tozu ve unu azar ekleyip, yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 20 dakika mayalandırın. Tekrar yoğurup 10 dakika daha mayalanmasını bekleyin. Hamurdan parçalar kopartın. Yuvarlayıp, elinizde açın. İç harçtan koyup kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 10 dakika daha dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam yada haşhaş tohumu serpin. 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin

Saturday, March 09, 2013

GÜVEÇTE SUCUKLU KURUFASÜLYE

Bir lezzet patlaması gerçekten de. Bu yıla kadar güveç kullanmayı pek becerememiş hayatına alamamış kişilerden birisiyim ben.  Bir arkadaşım her yemeğini neredeyse güveç tencerelerinde pişiriyor ve çok daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu söylüyordu. Ben de en son bir güveç tenceresi edinip bir kaç yemeği bu şekilde pişirdikten sonra ne kadar haklı olduğunu gördüm. En son kurufasülyeyi yaptım. İnanılmaz lezzetliydi. aslında yaparken pastırmalı olsun istemiştim ama gittiğim marketlerde istediğim gibi güzel bir pastırma yoktu. Ben de sucukla yapmayı denedim. OYYYYYY bu hali de hiç fena olmadı doğrusu.
Malzemeler:
  • Yarım kilo kadar kurufasülye akşamdan ıslatılmış ( eğer akşamdan ıslatma fırsatınız olmadıysa ben bu durumda hemen düdüklü tencereyi devreye sokuyorum. Yarı yarıya yumuşayıncaya kadar düdüklüde haşlıyorum. benim düdüklüm tefalin düdüklüsü o nedenle çok uzun sürmüyor.)
  • 2 adet orta büyüklükte hatta irice kurusoğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 2 yemek kaşığı salça (ben 1 kaşık domates, 1 kaşık biber salçası koydum)
  • tuz, karabiber, pulbiber
  • 2 yemek kaşığ sıvıyağ
  • ve tabiki ayrıca yarım kangal kadar sucuk( bu kısmı aslında dilediğiniz miktarda olabilir.
Yapılışı:
Sıvıyağı tencereye yani güvece koyuyoruz ve soğanları yemeklik doğrayıp pembeleşene kadar soteliyoruz. Çekirdeklerini temizlediğimiz biberleri ilave ediyor biraz daha soteledikten sonra domatesini ekliyoruz.salçaları koyup kurufasülyeyi koyuyoruz. tuzunu ve baharatlarını ilave ettikten sonra üzerini geçecek kadar su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra ocağı en küçük kademede en kısık ayara getirmek en güzeli çünkü güveç en güzel lezzeti yavaş yavaş pişerken gerçekleştiriyor. Uzun bir pişme süresi olsa da lezzet kesinlikle o süreye değer bence. Kuru fasülyeler pişerken ara ara kontrol etmekte ve suyunu çektiği fark edildiğinde sıcak su ilave etmekte fayda var. Zira bazı fasülyeler çok su kaldırır yani çok su çeker. İyice yumuşayana kadar pişirdiğimiz yemeğimizin en son üzerine dilim dilim kestiğimiz ve yarım yemek kaşığı kadar tereyağında iki yönünü de hafifçe sotelediğimiz sucuklar en son üzerine dökülüp acilen servis yapılır. Bu aşamada sucuk yerine pastırma da kullanılabilir. Hatta kullanılması şiddetle tavsiye  edilir.
Not:  Bu yemeği yapalı biraz oldu yazarken o kadar heveslendim ki birazdan kuru fasülye ıslatmaya gidiyorum :))))

Sunday, March 03, 2013

MEYVE PROFİTEROLÜ

Bir tatlı tarifi paylaşacağım bugün. Meyveli kolay ptofiterolümsü çooook lezzetli ve hafif bir tatlı. Görümcem Esra bu tarifi sıklıkla yapar ve bana da çok güzel oluyor sen de yap diyordu. iyiki de yapmışım. ben çok sevdim. Teşekkürler Esracım.

Malzemeler:
2 elma
2 muz
1 su bardağı kadar ceviz kırığı
1 çay bardağı damla çikolata
1 su bardağı tahin pekmez karışımı
3 paket  petit beurre bisküvi (ben hem kakaolu hem de sadesini kullandım)
arzuya göre kuru meyveler(içine kuru kayısı veya incir de çok yakışır)

sosu için : 1 paket çikolata sosu ve sosu hazırlamak için gerekli 3 su bardağı süt.
Önce çikolata sosunu hazırlıyoruz. Soğuması için bir kenarda bekletiyoruz. kabuk tutmaması için de ara ara karıştırmak gerekiyor.
Bir derince kase içinde 2 elmayı rendeliyoruz (bu sefer kabukları ile rendeledim ben ama soyarakta olabilir). Muzları da çatalla iyice eziyoruz. diğer malzemeleri de katıp bisküvileri ufalayarak içine atıyoruz. İçinde athin ve pekmez olduğunu kimse anlamıyor. Ama tahini ve pekmezi çok lezzet katıyor. Bu karışım hafif ele yapışan (hatta epeyce yapışan) bir hamur olacak. elimizle istediğimiz büyüklükte toplar yapıp yuvarlıyoruz. Ben topları yaptıktan sonra bir iki saat beklettim daha sonra üzerine çikolata sosunu gezdirdim.