Tuesday, August 29, 2006

Patates Kayığı


Uzun bir ayrılığın ardından nihayet yeniden burada olmak güzel. Gecikmiş yazılarım için özür diliyorum. Aslında niyetim tatilimi değerlendiriken yaptıklarımı daha rahat ortamlarda sunmak ve paylaşmaktı ama evdeki hesap yine çarşıya uymadı. İznim bitip işe başlayalı 2 hafta oldu bile. Oysaki daha yapmak istediğim ne çok şey, gitmek istediğim ne kadar yer vardı. İnşallah seneye artık. Ya da fırsat bulunabilirse kaçılacak haftasonu kaçamaklarına :) Benim için yaz çok koşuşturmacalı ama bir o kadar da güzel geçti. Eşimin ailesi Zongulaktan geldiler. Onlarla birlikte civarın bütün her herini dolaştık desem yalan olmayacak. EEE Karadenizde yaşıyorsanız doğanın güzelliğini anlatmaya gerek yok sanırım. Ben de 4 yıldır burada yaşıyor olmama rağmen henüz gitmediğim pek çok yeri görme şansı buldum. Dedim ya verimli ve güzel geçti günler. Kayınvalidemden pek çok yeni tarifler aldım en kısa zamanda yapacağım. Kendisi Bartın'lı ve Bartının yemek ve hamur işleri de enfes. Artık elimden geldiğince ve dilim döndüğünce anlatmaya çalışarak paylaşmaya çalışacağım.
Bu sıcaklarla başımız oldukça dertte. İnsanın canı ne yemek yapmak ne de yemek istiyor. Ben Ye etkinliği için hazırladığım ama zaman bulamayıp katılamadığım salata tariflerini eklemek istiyorum öncelikle.

Yukarıdaki resimdeki benim uydurduğum bir salata. Patates kayığı: Malzemeler oldukça basit. Tabakta sunumu da güzel. 4 adet orta büyüklükteki patatesi haşlıyor ve rendeliyoruz. 1 adet limonun suyunu, 3 diş ezilmiş sarımsağı, 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağını, 1 er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyonu ekleyip yoğuruyoruz. Hamur gibi oluyor. Bu patates hamurundan portakal iriliğinde bir parça alıp kayık şekline getirip ortasını açıyoruz. Ben ortasına 1 adet rende havuca 7-8 adet kornişon turşusunu doğradım. 1 çay bardağı kadar haşlanmış mısır ilave edip 2 yemek kaşığı kadar mayonezle karıştırıp ortalarına doldurdum. 4 adet patatesten 3 adet kayığım oldu ama büyükçe oldular. Daha küçük yapılabilir. Eşim çok sevdi. Deneseniz beğeneceğinizi sanıyorum. Daha bir kaç salata tarifim daha var. Bugünkü yazım uzun oldu. Onları yarın eklemeyi düşünüyorum.