Friday, April 27, 2007

Musakka

Merhabalar blogumu epey ihmal etmiş görünsemde öyle değil. bloggerla ilgili bir problem oldu sanırım bir türlü yazmayı beceremedim. Umarım artık bir sorun çıkmaz. Beni yanlız bırakmayan dostlarıma çok teşekkürler.
Aslına bakarsanız henüz patlıcan mevsimi başlamadı ama yaz sebzelerini o kadar özlemişiz ki markette dizili duran patlıcanları görünce dayanamadık aldık. Patlıcanın her türlü yemeği güzel olur. Bu kez de musakka yapayım dedim. Oldukça güzel olunca da tarifini paylaşmak istedim. Genelde kızartılara yapılan yemekler bana ağır gelse de eşimin favorisi bu tarz yemekler oluyor. Ara sıra da sanırım kızartma olabilir ne dersiniz? Yanıtınız evetse bu tarifi mutlaka deneyin derim.
Malzemeler:
5-6 adet patlıcan
500 gr. kıyma
2 adet ortaboy veya 1 adet irice kurusoğan
2 adet domates
3 adet sivribiber
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber, yarım çay kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
kızartmak için sıvıyağ
ayrıca üzerine sos için
1 su bardağı sıcak su içerisinde eritilmiş 1 tatlı kaşığı salça (salçalı su oluyor)
Yapılışı:
Patlıcanlar alacalı soyulup 10-15 dakika tuzlu suda bekletilir veyuvarlak dilimler halinde dilimlenir. Bu dilimler kızgın yağda kızartılarak kağıt havlu üzerine alınır ve yağının fazlasının alınması sağlanır. Tüm patlıcanlar kızarınca iç malzemesi yapılır. Bunun için:
3 yemek kaşığı sıvıyağ bir tavaya konur. Üzerine kıyma ilave edilerek rengi dönünceye kadar kavrulur. Daha sonra yemeklik doğranmış kurusoğanlar ve yine doğranmış sivribiber katılır ve soğanlar yumuşayıncaya kadar orta hararetli ateşte kavrulmaya devam edilir. 1 yemek kaşığı salça konulur. 1 adet domates kabukları soyulup doğranmış olarak içerisine atılır. Tuzu, karabiber, arzuya göre pulbiber ve kimyonu konulur. 2 diş sarımsak en son ilave edilir (kokusu kaçmasın diye ben en son koyarım). Harcımız da hazır olunca şimdi yayvan bir tencereye 1 sıra kızarmış patlıcanlar dizilir. Üzerine harç dökülerek yayılır. Üste yine ikinci bir katman olarak diğer patlıcanlar dizilir. Patlıcanların üzerine domates ve biber dilimleri yerleştirilir. 1 tatlı kaşığı salça 1 su bardağı sıcak suda eritilip en son yemeğe ilave edilir ve kısık ateşte 20 dakika kadar tüm malzemenin özleşmesi sağlanır.