Tuesday, March 12, 2013

KREM ŞANTİLİ POĞAÇA

Görmüş olduğunuz bu kuzuların tarifini bir kaç hafrta önce  http://www.gulaymutfakta.com/  dan görüp not etmiş ve hemen denemiştim. Övgüleri denemeye değer göründü. Malzemeler değişik görünse de yeniliklere açık olmak iyidir mantığı ile. İyi ki de öyle düşünmüşüm uzun zamandır yaptığım ve yediğim en güzel poğaça diyebilirim. İçerisine konulan krem şanti başta "nasıl yani" diye düşündürse de toz hali ile kullanılıyor vapıldığı  hiç fark edilmiyor. Kaç kez yaptığımı bilmiyorum bile. Zaten yapıldığı gün tükeniyor ama tükenmese bile ertesi gün de aynı lezzette devam ediyor. Ben şu ana kadar peynirlisini, zeytinlisini (ki bizim evde en sevilen poğaça türü her zaman zeytinlisi olur bunda da durum değişmedi), sucklusunu, kıymalısını ve patateslisi olmak üzere her türlü kombinasyonla denedim. resimdekilerden öndeki zeytinli arkadakiler peynirli olanları. Gülay hanıma teşekkürler.
gelelim yapımına: ben  hamuru ekmek makinesinde yapıyorum. O kadar pratik ki anlatamam. Artık eskisi kadar ev ekmeği yapamasamda sırf hamur yoğurmak ve özellikle mayalı hamurları yapmak için bile evde olması gerek bence. Benim yapışımda malzemeleri sırası ile makine koymak en son ununu katıp sadece  1,5 saat beklemek var. Tarifi benden alıp yapan arkadaşlarım oldu onlar elde yoğurdular. Sonuç gene çok güzeldi. Gülay hanımın tarifini aynen yazıyorum.

Malzemeler:
  • 1 paket toz krem şanti
  • 200 gr. tereyağ
  • 10 gr. kuru maya
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (bir tane yumurtanın sarısı üzeri için)
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz
  • 5,5 su bardağı un (un ölçüsü tam yetiyor)
içi için:
 istediğiniz bir iç malzemesi   
yapılışı: hamur yoğurma kabına sütü ve mayayı alın erimesini bekleyin. (ben yaş maya ile de denedim farketmedi) Kremşanti, tereyağı, sıvıyağı, yumurtayı ve tuzu ekleyip karıştırın. Kabartma tozu ve unu azar ekleyip, yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 20 dakika mayalandırın. Tekrar yoğurup 10 dakika daha mayalanmasını bekleyin. Hamurdan parçalar kopartın. Yuvarlayıp, elinizde açın. İç harçtan koyup kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 10 dakika daha dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam yada haşhaş tohumu serpin. 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin

No comments: