Tuesday, March 12, 2013

KREM ŞANTİLİ POĞAÇA

Görmüş olduğunuz bu kuzuların tarifini bir kaç hafrta önce  http://www.gulaymutfakta.com/  dan görüp not etmiş ve hemen denemiştim. Övgüleri denemeye değer göründü. Malzemeler değişik görünse de yeniliklere açık olmak iyidir mantığı ile. İyi ki de öyle düşünmüşüm uzun zamandır yaptığım ve yediğim en güzel poğaça diyebilirim. İçerisine konulan krem şanti başta "nasıl yani" diye düşündürse de toz hali ile kullanılıyor vapıldığı  hiç fark edilmiyor. Kaç kez yaptığımı bilmiyorum bile. Zaten yapıldığı gün tükeniyor ama tükenmese bile ertesi gün de aynı lezzette devam ediyor. Ben şu ana kadar peynirlisini, zeytinlisini (ki bizim evde en sevilen poğaça türü her zaman zeytinlisi olur bunda da durum değişmedi), sucklusunu, kıymalısını ve patateslisi olmak üzere her türlü kombinasyonla denedim. resimdekilerden öndeki zeytinli arkadakiler peynirli olanları. Gülay hanıma teşekkürler.
gelelim yapımına: ben  hamuru ekmek makinesinde yapıyorum. O kadar pratik ki anlatamam. Artık eskisi kadar ev ekmeği yapamasamda sırf hamur yoğurmak ve özellikle mayalı hamurları yapmak için bile evde olması gerek bence. Benim yapışımda malzemeleri sırası ile makine koymak en son ununu katıp sadece  1,5 saat beklemek var. Tarifi benden alıp yapan arkadaşlarım oldu onlar elde yoğurdular. Sonuç gene çok güzeldi. Gülay hanımın tarifini aynen yazıyorum.

Malzemeler:
  • 1 paket toz krem şanti
  • 200 gr. tereyağ
  • 10 gr. kuru maya
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (bir tane yumurtanın sarısı üzeri için)
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz
  • 5,5 su bardağı un (un ölçüsü tam yetiyor)
içi için:
 istediğiniz bir iç malzemesi   
yapılışı: hamur yoğurma kabına sütü ve mayayı alın erimesini bekleyin. (ben yaş maya ile de denedim farketmedi) Kremşanti, tereyağı, sıvıyağı, yumurtayı ve tuzu ekleyip karıştırın. Kabartma tozu ve unu azar ekleyip, yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 20 dakika mayalandırın. Tekrar yoğurup 10 dakika daha mayalanmasını bekleyin. Hamurdan parçalar kopartın. Yuvarlayıp, elinizde açın. İç harçtan koyup kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 10 dakika daha dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam yada haşhaş tohumu serpin. 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin

Saturday, March 09, 2013

GÜVEÇTE SUCUKLU KURUFASÜLYE

Bir lezzet patlaması gerçekten de. Bu yıla kadar güveç kullanmayı pek becerememiş hayatına alamamış kişilerden birisiyim ben.  Bir arkadaşım her yemeğini neredeyse güveç tencerelerinde pişiriyor ve çok daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu söylüyordu. Ben de en son bir güveç tenceresi edinip bir kaç yemeği bu şekilde pişirdikten sonra ne kadar haklı olduğunu gördüm. En son kurufasülyeyi yaptım. İnanılmaz lezzetliydi. aslında yaparken pastırmalı olsun istemiştim ama gittiğim marketlerde istediğim gibi güzel bir pastırma yoktu. Ben de sucukla yapmayı denedim. OYYYYYY bu hali de hiç fena olmadı doğrusu.
Malzemeler:
  • Yarım kilo kadar kurufasülye akşamdan ıslatılmış ( eğer akşamdan ıslatma fırsatınız olmadıysa ben bu durumda hemen düdüklü tencereyi devreye sokuyorum. Yarı yarıya yumuşayıncaya kadar düdüklüde haşlıyorum. benim düdüklüm tefalin düdüklüsü o nedenle çok uzun sürmüyor.)
  • 2 adet orta büyüklükte hatta irice kurusoğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 2 yemek kaşığı salça (ben 1 kaşık domates, 1 kaşık biber salçası koydum)
  • tuz, karabiber, pulbiber
  • 2 yemek kaşığ sıvıyağ
  • ve tabiki ayrıca yarım kangal kadar sucuk( bu kısmı aslında dilediğiniz miktarda olabilir.
Yapılışı:
Sıvıyağı tencereye yani güvece koyuyoruz ve soğanları yemeklik doğrayıp pembeleşene kadar soteliyoruz. Çekirdeklerini temizlediğimiz biberleri ilave ediyor biraz daha soteledikten sonra domatesini ekliyoruz.salçaları koyup kurufasülyeyi koyuyoruz. tuzunu ve baharatlarını ilave ettikten sonra üzerini geçecek kadar su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra ocağı en küçük kademede en kısık ayara getirmek en güzeli çünkü güveç en güzel lezzeti yavaş yavaş pişerken gerçekleştiriyor. Uzun bir pişme süresi olsa da lezzet kesinlikle o süreye değer bence. Kuru fasülyeler pişerken ara ara kontrol etmekte ve suyunu çektiği fark edildiğinde sıcak su ilave etmekte fayda var. Zira bazı fasülyeler çok su kaldırır yani çok su çeker. İyice yumuşayana kadar pişirdiğimiz yemeğimizin en son üzerine dilim dilim kestiğimiz ve yarım yemek kaşığı kadar tereyağında iki yönünü de hafifçe sotelediğimiz sucuklar en son üzerine dökülüp acilen servis yapılır. Bu aşamada sucuk yerine pastırma da kullanılabilir. Hatta kullanılması şiddetle tavsiye  edilir.
Not:  Bu yemeği yapalı biraz oldu yazarken o kadar heveslendim ki birazdan kuru fasülye ıslatmaya gidiyorum :))))

Sunday, March 03, 2013

MEYVE PROFİTEROLÜ

Bir tatlı tarifi paylaşacağım bugün. Meyveli kolay ptofiterolümsü çooook lezzetli ve hafif bir tatlı. Görümcem Esra bu tarifi sıklıkla yapar ve bana da çok güzel oluyor sen de yap diyordu. iyiki de yapmışım. ben çok sevdim. Teşekkürler Esracım.

Malzemeler:
2 elma
2 muz
1 su bardağı kadar ceviz kırığı
1 çay bardağı damla çikolata
1 su bardağı tahin pekmez karışımı
3 paket  petit beurre bisküvi (ben hem kakaolu hem de sadesini kullandım)
arzuya göre kuru meyveler(içine kuru kayısı veya incir de çok yakışır)

sosu için : 1 paket çikolata sosu ve sosu hazırlamak için gerekli 3 su bardağı süt.
Önce çikolata sosunu hazırlıyoruz. Soğuması için bir kenarda bekletiyoruz. kabuk tutmaması için de ara ara karıştırmak gerekiyor.
Bir derince kase içinde 2 elmayı rendeliyoruz (bu sefer kabukları ile rendeledim ben ama soyarakta olabilir). Muzları da çatalla iyice eziyoruz. diğer malzemeleri de katıp bisküvileri ufalayarak içine atıyoruz. İçinde athin ve pekmez olduğunu kimse anlamıyor. Ama tahini ve pekmezi çok lezzet katıyor. Bu karışım hafif ele yapışan (hatta epeyce yapışan) bir hamur olacak. elimizle istediğimiz büyüklükte toplar yapıp yuvarlıyoruz. Ben topları yaptıktan sonra bir iki saat beklettim daha sonra üzerine çikolata sosunu gezdirdim.

Wednesday, February 27, 2013

FIRINDA KIYMALI KABAK (Karnıyarığın Kabakçası)

Bu yemeğe başlık bulamadım aslında. Kolay yoldan fırında kıymalı kabak dedim. Bence şöyle afilli bir ismi haketti lezzeti, görünümü, sunumu fevkaladenin fevkindeydi lakin ben fotograf çekme özürlü olduğumdan dolayı ne doğru ışığı ne de doğru açıyı yakalayabildim :( 
Karnıyarık bizim evde pişen en sevilen yemeklerden biridir. patlıcanın her haline bayılan eşim bile bu yemek karnıyarıktan misli misli güzel olmuş dedi. Ben de o zaman bloga ekleyeyim dedim. Tarifin tamamı bana ait. Yani herhangi bir yerden alınma değil. Eminim yapılıyordur ama ben ilk kez yaptım ve oldukça da beğendim. akşama hep aynı şeyler of diyenlerdenseniz bunu denemenizi öneriyorum.
malzemeler:
  • 5 adet kabak (orta büyüklükte)
  • 250-300 gr. kadar kıyma
  • 2 adet orta boy soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 er tatlı kaşığı biber ve domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber (karabiberi daha az koydum)
  • 1 çay kaşığı kadar pul biber
  • kızartmak için sıvıyağ
Sosu için
1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağı (gerekirse yarım bardak daha fazla) sıcak su
tuz

süslemek için:
1 domates
1 yeşil biber

Yapılışı:
Kabaklar yıkanıp temizlenir, kabukları soyulur ve boydan ikiye kesilir. Yani uzun kayık gibi iki parçaya bölünür. Orta kısımları bir tatlı kaşığı ile oyulur (çıkan iç parçaları ile mücver yaptım) kızgın sıvıyağda fazla olmayacak şekilde kızartılır. her bir yönü için 2-3 dk. kızarması yeterli. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı alınır. Diğer tarafta yarım çay bardağı kadar sıvıyağda yemeklik doğranmış soğanlar hafifçe sotelenir ve kıyması katılır. Birlikte kavrulan soğan ve kıymaya sarmısaklar, salça, tuz ve baharatlar katılır. İnce doğranmış maydanozlar ilave edilip altı kapatılır.  Kabakların yanyana sığabileceği bir borcam tepsiye ya da benim yaptığım gibi yayvan bir güveç kabına kabaklar yanyana dizilir. Bu arada fırın 200 dereceye ayarlanır. Oyuk olan kısımlarına kıymalı harç doldurulur. Üzeri domates ve biber dilimleri ile süslenir. Sos için salça ve sıcak su karıştırılıp kenarından dökülür. Kabakların ortalarından dökmememizin sebebi içleri dökülmesin diye. Fırında 25 dakika kadar pişirilir.


Tuesday, February 26, 2013

ŞEHRİYE SALATASI


Benim için salataların yeri ayrı. Şöyle ekşili ekşili olacak.....hmmmm vallahi şu an bile yiyebilirim. Bu salata da benim favori salatamdır diyebilirim. Bir kaç sene önce halam telefonda tarif etmişti.  İlk önce tarifine uyarak denemiştim tabi sonra kendime göre değişiklikler yaparak bana göre mükemmel halini aldı :)

Malzemeler:
Yarım paket arpa şehriye
1 çay bardağı sıvıyağ
1 er demet maydanoz ve dereotu
3-4 sap taze soğan
15-20 tane kornişon turşu
1 kutu mısır (ben yazdan haşlayıp buzluğa koyduklarımdan kullanıyorum)
1 tane haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğsü
1 tane rendelenmiş havuç
1 limon (ya da damak tadınıza göre daha fazla)
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Sıvıyağ bir pilav tenceresi gibi bir tencereye konulup şehriyeler içine atılır. pilav yaparken kavurduğumuz gibi kaşıkla çevirerek rengi değişene ve hafif kahverengi bir renk olana kadar kavurup üzerine şehriye miktarını 1 parmak geçecek kadar su ekliyoruz. 1 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Suyun  miktar hep aynı üzerini 1 parmak geçsin. Şehriye fazla da olsa aynı yöntem işe yarıyor. Suyu kaynamaya başlayınca altını kısıp suyunu çekmesini bekliyoruz. sonra demlenmesi için biraz bekliyoruz. Soğuyunca içerisine limon suyunu ekleyip küçük küçük doğranmış malzemeleri katıyoruz. şehriyeleri kavururken yağ kullandığımız için bir daha yağ eklemeye gerek olmuyor.

Wednesday, February 20, 2013

KAHVALTILIK FIRINDA PATATES



Tamamen spontane gelişen ama kahvaltıya gelen misafirlerden ve özellikle çocuklardan tam puan alan tadi ve görünüşü ile göz dolduran bir tarif bu. Bence  deneyin beğeneceğinizden eminim.
Malzemeler:
4-5 pataes
3 kaşık sıvıyağ
karabiber, pul biber, tuz
5 yumurta
4-5 parça sosis
üzeri için kaşar ya da eriyen herhangi bir peynir
Yapılışı:
4-5 patatesi soyup küçük küplere doğruyoruz. 2-3 kaşık sıvıyağı koyduğumuz bir tavada ara ara karıştırarak pişene kadar soteliyoruz. Tuzunu, karabiberini ve pul biberi karıştırıp ocağı kapatıyoruz. Ilınınca içerisine 4- 5 tane sosis doğruyoruz ve çırptığımız 5 tane yumurtayı üzerlerine gezdiriyoruz. Karıştırıp borcama yayıyoruz. 180 C ısınmış fırında yumurtalar  pişene kadar pişiriyoruz. En son rende kaşa serpip 2-3 dk. kadar daha pişirip hemen servise alıyoruz

Monday, February 18, 2013

YİNE YENİ YENİDEN VE MANTI


Merhabalar uzuuuunnn aralar veriyorum biliyorum. sürekli aklımdan geçiyor blogum ama vakit bulup yazamıyorum. hadi bir kez daha yine yeni yeniden bismillah diyeyim. Kimbilir belki daha çok yazabilirim. Mantı sevmeyen var mıdır acaba? bana yoktur gibi geliyor. Marketlerde hazır satılanlar da zaman zaman kurtarıcı ve nefis körletici olsalar da açıkçası el açmasının verdiği tadı vermiyor bana. Vaktim olduğunda zaman zaman yapmaktan da keyif alıyorum. Tamam itiraf ediyorum yapmaktan değil ama çocuklarımın nasıl iştahla yediklerini görüp mutlaka sonunda da iltifatlarla aldığım öpücükleri seviyorum. Akıllarında annelerinin onlar için yaptıkları kalsın istiyorum. Çocukluk anılarımın en güzel kısımları sofralar ve yemeklerle ilgili olanlar galiba :) ben de aynısını çocuklarıma vermek istiyorum. Biz 5 kişilik bir aileyiz o nedenle ben 2 pazı dan (her bir açılacak hamura pazı ya da pezi derler bizim oralarda) ben 1 pezi için miktarı vereceğim. aynı oranda çoğaltarak 2-3 veya daha fazla yapılabilir. Hamuru çok güzel tutuyor. hemen de kurumuyor.
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım bardak ılık su (unun tipine göre biraz daha fazla kullanılabilir)

İç malzemesi:
300 gr. kıyma
1 adet orta boy kurusoğan
tuz, karabiber

ayrıca üzerine dökmek için yoğurt4sarımsak ve salçalı sos
Yapılışı:
Hamuru yoğuracağımız kabın içerisine önce unu koyup ortasını açıp yumurtayı kırıyor, kenarlarına tuzu döküyoruz. Yumurtayı biraz un alarak ve  sudan azar azar dökerek hamuru yoğurmaya başlıyoruz.  Yarım bardak yeterli değil gibi görünürse çok az daha eklenebilir. Mantı hamuru sert bir hamur olacağı için çok su eklemiyoruz. iyice yoğurmak gerekiyor ki güzel açılsın. Bu arada bir tabakta kıyma ve çok ince doğranmış soğanı tuz ve karabiberle karıştırıyoruz ve elimizle bir güzel birbirine yediriyoruz. Soğanı ben rondoda çekmeyi tavsiye etmiyorum sulanıyor ama ince doğrayamıyorsanız rondodan biraz geçirip bir ince süzeğe koyup suyunu süzdürmek iyi olur. Hamuru açabildiğimiz kadar açıp karelere kesiyoruz ve kıymalı iç koyup köşelerinden tutarak ortada birleştiriyoruz.



 Ben hamuru açtıktan sonra keserken çok küçük kesmiyorum. Açıkçası ağzıma biraz etli kısmından gelsin istiyorum. Her bir karenin içerisine ben yaklaşık nohut büyüklüğünde iç koyuyorum. kapattığımız mantıları un serpilmiş bir tepsiye koyuyoruz. kapatma işlemi bitmesine yakın büyükçe bir tencereye su koyup kaynatıyoruz. içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve biraz sıvıyağ koyuyoruz. Kaynayan suya mantıları bırakıyoruz. Pişene kadar- ki yaklaşık 10 -12 dk. pişecektir.-  bir iki sefer karıştırıyoruz. Mantıların piştiğini suyun üzerine çıktıklarında anlayabiliriz. Bir de hamur şeffaflaşmaya başlıyor :))) Bir kevgir yardımı ile (rahmetli annem melles derdi kevgire arapça melles demek) mantıları tabaklara alıyoruz. azıcık suyundan da konsa güzel oluyor sanki. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz ve 1 kaşık tereyağını eritip içine 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyuyor ve 1 tatlı kaşığı salça ekliyoruz. azıcık birlikte çevirip içine mantının suyundan 2-3 yemek kaşığı koyarak salçalı bir sos yapıyoruz. en üste bu sosu gezdiriyor ve nane, sumak, pul biber serperek servis yapıyor ve tüm iltifatları topluyoruz. Tüm zahmetlere değer. Kuzucuklardan alınan sevgi :) Daha ne olsun