Saturday, September 30, 2006

Revani


Bu akşam coştum. Sen yazma yazma sonunda bir akşamda iki tarif yaz:) Revani ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından birisi. Yapımı çok kolay. Kısa sürede yapılması da tatlı krizi geçiriyor olma gibi bir durum varsa cazipliğini artıran bir diğer etmen :) Ben bu revaniyi bugün yaptım. Hatta şu anda bu yazıyı yazarken çayımla birlikte yiyorum. Pek çok revani tarifi var. Bu tarifi değişik kılan içerisnde yoğurt olmayışı ve içerisine bol hindistan cevizi konması. Tarifi komşumdan aldım. Çok methetmişti. Bir deneyelim dedim. Pişman da olmadım. Lezzeti kıvamı yerinde.Ben revaniyi çok kalın sevmiyorum. O nedenle fırın tepsimin içinde pişirdim. Siz kendi beğeninize göre ayarlama yapabilirsiniz.
Malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1\4 limon
Üzerine:
hindistan cevizi veya ceviz& fındık kırıkları hatta dondurma :)
Yapılışı:
Yumurtalar ile şekeri iyice çırpalım. Eğer revaninizin yumurta kokmasını istemiyorsanız iyice çırpılması çok önemli. Daha sonra diğer malzemeleri katalım ve yağlanmış fırın tepsisine dökelim. Biraz katı bir kıvamı oluyor. İsterseniz 15*25 cm civarlarında bir tepsiye dökerseniz daha kalın bir revani yapabilirsiniz. 170 dercede ısıtılmış fırında pişirip önceden hazırlanıp ılıtılmış şerbeti gezdiriyoruz. Şerbetin ve revaninin her ikisi de ılık olmalı. Şerbeti dökmeden önce dilimlere keserseniz şerbeti daha kolay çekiyor. Afiyet olsun

Tembelim tembel



Ah yine bir dönem burada olamadım. Aslında tembellikten değil vakitsizlikten kaynaklandı buralarda olamayışım. Bebeklerim daha küçükken daha fazla zaman bulabiliyordum. Oysa şimdi gerçekten az olan zamanım hiç'e indi. Uyumuyorlar. Uykularını düzene sokamıyorum. galiba bütün gün beni göremedikleri için geceyi mümkün olan en uzun şekilde değerlendirmek istiyorlar. Sürekli onlarla ilgilenmemi ve oynamamı bekliyorlar. Bazen düşünüyorum da çeyreklik bir hayat sürüyorum. Her şey yarım bile değil çeyrek yaşanıyor hayatımda. Çeyrek anne, çeyrek iş kadını, çeyrek ev kadını ve çeyrek eş. Hiç bir şeyim tam değil anlayacağınız. Bu kronik sorun belkide tüm çalışan kadınların yaşadığı bir durum. Bu arada, arada kaynayan kişisel hobilerimi hiç saymıyorum bile. Neyse çok iç kararttım galiba hatta işin ucu azıcık kaçıp ajitasyona bile kaçmış olabilir :) Ama yine de itiraf etmeliyim ki bebekleime her baktığımda ve onlarla her oynayışımda yaradanıma milyonlarca kez şükrediyorum. İçim tarif edilemez duygularla kaynıyor. O zaman ne yorgunluk kalıyor ne de sıkıntı.
Ben de güzel bir tarif yazayım o zaman. Bu kurabiye ıslak kurabiye. İftardan sonra çayın yanına çok iyi gidiyor. Hem sanki şıralı bir tatlı havası da var. Tavsiye ediyorum. Uzun zamandan beri yaparım. Bu kurabiyeyi yiyen herkes tarifini istiyor :) Benden söylemesi.

Islak kurabiye
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao
3\4 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
Ayrıca şırası için:
1 su bardağı toz şeker
1 buçuk su bardağı su
Yapılışı:
Ön hazırlık olarak şerbetini hazırlıyoruz. Şeker ve suyu bir kaba koyup ateşe koyuyoruz. Şeker eriyince kaynamasını beklemeden ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
kurabiye için 3 yumurta ve toz şekeri bir çırpma teli yada çatalla biraz çırpıyoruz (miksere gerek yok az çırpılıyor çünkü). Diğer malzemeleri de koyup aldığı kadar un ekleyerek elimizle yumuşak bir hamur yapıyoruz. Yoğun kakao nedeni ile oldukça koyu renkli bir hamurumuz olacak. Hamur ele yapışmayacak kıvama gelince un eklemeyi bırakıp ceviz kadar parçalar kopararak yuvarlayıp, yağlanmış fırın tepsisine dizip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz. Ben bu kurabiyelerin de pişip pişmediğini kürdan batırarak anlıyorum. Yaklaşık 15-20 dakika içerisinde pişiyorlar zaten. Rengi koyu olduğu için yandığı hemen belli olmuyor fırının yakınında bulunmak faydalı olabilir. Daha sonra fırından çıkan sıcak kurabiyeleri hemen ılınmış olan şerbete atıyoruz ve 1-2 saniye bekleyip hemen geri alıyoruz. Üzerine bolca hindistan cevizi ekliyoruz. Browni kıvamunda oluyorlar. Hatta bir arkadaşım geçenlerde bu kurabiyeyi kakao kullanmadan aynı tarifle yapmış, şerbette azıcık daha fazla bekletmiş kemalpaşa tatlısı gibi olmuştu. Fikir olur belki diye yazıyorum. Hepinize hayırlı ramazanlar. Bereketli sofralar.