Sunday, May 14, 2006

KARALAHANA SARMASI VE PATATES SALATASI


İŞTE BÜYÜK OĞLUM ME RT


İYİKİ DOĞDUN OĞLUM
Bugün yani anneler günü, yani 14 Mayıs, benim büyük oğlum Mert'imin 12. yaşgünü. Anne olmayı anneler gününde yaşamış olmak gerçekten hoş. Mertin doğduğu gün anneler günüydü. Hastahanede çiçek dağıtmışlardı bize. Ama ben en güzel çiçeğimi almıştım kucağıma. canım oğlum iyi ki doğdun ve iyi ki beni seçtin annen olmam için. O kocaman yüreğin hep yanımda. Artık bir delikanlı sayılırsın. Senin annen olmaktan gurur duyuyorum. Ömrüm ve nefesim oldukça hep yanında, hep desteğin olacağım. DOĞUMGÜNÜN KUTLU OLSUN. Dedim ya bugün anneler günü; Bir başka anneler gününde, 2 yıl önce de annemi kaybettim. Aynı önemli gün benim için hem mutlulukların en büyüğü ile geldi, hem de yıllar sonra beni acıların en büyüklerinden bir tanesi ile tanıştırdı. Her şeye rağmen devam eden hayata, annemsiz alışmaya ve anne olmaya çalışıyorum. Tüm anneler kanatsız birer melektir. Bütün annelerin anneler gününü sevgiyle kutluyorum.

KARALAHANA SARMASI VE PATATES SALATASI
Uzun bir süredir blogumda güncelleme yapamadım. Çok klasik olacak belki ama işlerim bu aralar gerçekten de çok yoğundu. Ben de kendimi belki affettiririm düşüncesi ile iki tarif yazmaya karar verdim. Dün yani Cumartesi günü canımın içi, biricik, güzeller güzeli rahmetli annem için mevlit okuduk evimde. Birtanemin vefatının ikinci sene-i devriyesi. Ne çabuk geçiyor zaman anlamıyorum. İki yıl oldu anneciğim rahmete kavuşalı. İnşallah Rabbim okunanları kabul eder. Dün konuklarım için özel şeyler yapmak istedim. Annemi ne kadar sevdiğimi anlatmamın bir yolu değil bu elbette ama annem çok özeldi ve ikramlarımda özel olsun istedim. Sanırım gönlümden geçen gibi de oldu. Beni yalnız bırakmayıp yanımda olan dostlarıma binlerce teşekkürler…..
Misafirlerim için yaptıklarım:
1- Pirinç salatası
2- Rulo muhallebi
3- Tavuklu börek
4- Damalı kurabiye
5- Poğaça (sevgili arkadaşım Meltem yapıp getirmişti)
6- Aşure (canım ablam Sevim ablam yapmış)
7- Kur’an-ı Kerim okunurken kavurduğumuz un helvası
8- Yanımda oldukları ve benimle birlikte anneciğime dua ettikleri için gönül dolusu teşekkür ve minnet
Tariflerini en kısa sürede yayınlayacağım. Bugün bilgisayarımda yazılmayı bekleyen karalahana sarması ile patates salatası tariflerimi eklemek istiyorum.
Önce patates salatası : Aslında herkesin bilip yaptığı bir tarif.
4 adet patates haşlanır ve küp küp doğranır. İçerisine yarımşar demet taze soğan, maydanoz, dereotu kıyılıp konulur. 1 çay bardağı kadar zeytinyağı, tuz, karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, sumak ve 1 limonun suyu eklenip karıştırılır.
Karalahana Sarması:
Karalahana benim 3 yıl öncesine kadar hiç tatmadığım bir sebzeydi. Karalahana deyince biz Ankara’da hep salataya doğranan mor lahanayı anlardık. Karalahana dendiğine bakmayın aslında o yeşil bir bitki. Oldukça da bol yetişen (özellikle Karadeniz taraflarında) ve ucuz bir sebze. Ben Karadeniz de yaşadığım için buralarda çok bulunuyor. Pek çok çeşit yemeği yapılıyor. Ben hepsini yapmayı bilmiyorum. Buralı arkadaşlarımdan öğrendikçe bloguma eklemeyi düşünüyorum. Sizlere tavsiyem karalahana almak ve pişirmek isterseniz; çok kartlaşmamış yaprakları seçmeniz ve özellikle üzerine kar yağmış olması. Bunun nedeni kar suyu ile ıslanan karalahana çok daha lezzetli ve yumuşak olurmuş. Tabi artık kar yağmayacağına göre önümüzdeki kış belki aklınızda olur diye yazıyorum. Denemenizi öneririm. Genelde etli yapılır ama ben zeytinyağlı denedim. Sonuçtan da oldukça memnun kaldım.
2 su bardağı pirinç
3-4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber, kırmızı biber
1 yemek kaşığı kuru nane
1 demet maydanoz
yarım su bardağı kadar sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı
İlk önce sapları ayıklanan lahanalar kaynar suya atılarak 5 dk. Haşlanır. Sudan çıkarılıp, süzdürülerek soğumaya bırakılır.Bir tencereye zeytinyağı konulur ve üzerine ince kıyılmış kuru soğanlar konulup pembeleşmeyecek şekilde kavrulur. Üzerine fıstık ilave edilip bir iki dakika daha kavrulur. İyice yıkanmış ve süzdürülmüş olan pirinçler ilave edilir. 5 dakika kadar birlikte kavrulduktan sonra salçası, tuzu, şekeri ve baharatları ilave edilir. Kıyılmış maydanozlar ilave edilir. Yarım su bardağı sıcak su ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra tıpkı asma yaprağı sarar gibi sarılarak tencereye dizilir. Tencerenin en altına lahananın saplarının sermenizi öneririm. kısık ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

4 comments:

Safran said...

Şefikacım, oğlun Mert'e ben de iyi ki doğdun demek istiyorum...İnşallah benim minik Mert'te adaşı olan abisine anneler gününde doğması ve adlarının aynı olması gibi diğer hususlarda da benzer...İnşallah O da abisi gibi yakışıklı ve şirin olur büyüyünce de, biliyorum bu yaşlarda pek hoşlanmıyorlar bundan ama oğlum Mert'i öp benim için lütfen, hep çok mutlu olsun hayatta, sizlerle birlikte çok güzellikler görsün...Anneler Günü'nü de kutlarım bu vesileyle canım, en içten sevgilerimle :)

Not: Sarmalar da harika, yakınımda olsa bir tane bıakmazdım yani ;))

sefika said...

Sevgili safran; öncelikle güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. yıllar o kadar çabuk geçiyor ki anlayamıyorsun bile. Bir de bakmışsın ki senin ufacık Mert'in de kocaman bir delikanlı olmuş. Şu an çok uzakmış gibi göründüğünü biliyorum ama gerçekten de öyle oluyor inan. Mertim çok iyi bir delikanlıdır. Dilerim senin Mertinin de cesareti merhameti ve yüreği benim oğlumunki gibi olur. Ben de senin anneler gününü kutluyorum. Teşekkürler ve sevgiler

akçahan said...

Merhaba Şefikacığım;

Uzunca bir aradan sonra yine sayfanı ziyaret kısmet oldu. Mert'e hayırlı bir ömür diliyorum. Çok yakışıklı maşallah annesi. Sarmalar çok güzel gözüküyor ama, bugünlerde sarmaya doydum, patetes salatası alabilirmiyim acaba.
Çocuklarla ilgili bir alt postta yer alan yazını kaydettim, teşekkürler canım.

sefika said...

Merhabalar Akçahan. Hoşgeldin. Nerelerdesin, özlemiştik :) ne demek patates salatası alabilir miyim? elbette alabilirsin. Hatta swnin için özel yaparım. Afiyet olsun. İyi dileklerin için de çok teşekkürler ederim.görüşmek üzere sevgiler