Sunday, May 09, 2010

EV PİDESİ



Merhabalar. Yoğun günler geçiriyorum bu günlerde. Ev taşıyoruz. Mutfağım şimdiki evime göre oldukça büyük ve güzel :)). Mutfakta benim kadar zaman geçiren bir kişi için bu oldukça memnun edici bir durum. Dilerim huzur içerisinde mutlulukla oturduğumuz bir ev olur. Mutfaktan yayılan güzel kokularla karışmış, koridorlarında çocuklarımın oyunlarının seslerini işittiğim mutlu bir ev olur.
Gelelim bu ev pidelerine: daha önce peynirlisinin tarifini yayınlamıştım. Annemden öğrendiğim ve aklımıza düştükçe yaptığım bir tarif. kendinize mukayyet olup az yemek için direnmek zor. yapımı oyalayıcı gibi gelse de aslında pratik. üstelik lezzetinin yanında uğraşması hiç kalıyor. Yapımı şöyle:

Malzemeleri:
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçi İçin:
300 gr. kıyma
3 adet kuru soğan
1 adet sivri biber (arzu ederseniz koymayın)
1 çay kaşığı tuz,kara biber, pul biber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet domates
Yarım demet maydanoz
İçini Hazırlama:
Öncelikle soğanları yemeklik doğruyoruz ve sıvıyağda soteliyoruz. daha sonra kıymasını katıp, doğranmış biberleri ekliyoruz. kıyma kavrulduktan sonra doğranmış domatesi de ekleyerek, tuzunu ve baharatlarını katıyoruz. doğranmış maydanozları ekleyerek, ocağın kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Sıcak kullanırsak hamur kapatırken patlıyor ve kapanmıyor.

Yapılışı:
Arzunuza göre aynı hamuru kıymalı iç hazırlayarak ta yapabilirisiniz. Hatta patatesli bile olabilir. Her türlüsü çok lezzetli oluyor.Tüm malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur yaklaşık 2 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan mandalina kadar parçalar kopartılarak altına hafifçe un serilerek merdane ile oval şekilde açılır. Ortasına iç malzeme konularak iki uç kenarlarından bükülerek birleştirilir ve sivriltilir. Ortasından kaptılır. sonradan fırında açılıyor. çok sıkı kapatmayalım. hamurun iki ucundan birbirini tutması yeterli.
Üst kısmının üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında pişirilir.

2 comments:

Anonymous said...

Pideler cok nefis görünüyor, ellerinize saglik. Sevgiler.

sefika said...

çok teşekkür ederim sağol. tadı da çok güzel tavsiye ederim.