Thursday, October 05, 2006

Tavuklu Börek

Sahur yemeklerinin vazgeçilmezi pek çoğumuz için böreklerdir. Sürekli olarak kıymalı, peynirli, patatesli "standart iç kullanmaktan bıktım" diyorsanız işte bir alternatif: Tavuklu börek. Aslında sadece sahurda değil her zaman yapılabilir tabiki:) Hem doyurucu, hem de oruç dolayısı ile dengeli beslenmeye dikkat etmek adına, protein ihtiyacına cevap verebilecek cisten bir börek. Lezzeti de çok güzel. Tarifine gelince:
Malzemeler:
4 adet yufka
Arasına sürmek için:
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı su
İçine:
1 tavuk butu ve 1 tavuk göğsü
2 adet orta büyüklükte kuru soğan
2 adet sivri biber
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
yarım çay kaşığı köri
Yapılışı:
Önce iç harcımızı hazırlıyoruz. Bunun için önce tavuk etlerimizi bir güzel haşlıyoruz. Ben 2 dal da defne yaprağı atıyorum içine. Sonra tavukları suyundan alıp süzdürerek soğutup didikliyoruz. Küçük parçalara ayrılmış oluyor böylece. Kurusoğanları doğrayıp sıvıyağda biraz çeviriyor üzerine doğradığımız biberleri atıp hafifçe öldürüyoruz (buradaki öldürme tamamen sebzelere yönelik bir mutfak hareketidir zinhar yanlış anlaşılmasın). Didiklenmiş tavuk etlerini katıp üzerine baharatları ve tuzunu ekliyoruz. Köriyi özellikle denemenizi tavsiye ediyorum. Bence tavuk etine yakışıyor. Yufkaların üzerine sürülmek üzere yarım su bardağı sıvıyağ ve aynı miktardaki suyu karıştırıyoruz. Daha sonra 4 yufkamızdan ilkini tezgaha seriyoruz. Üzerine sıvıyağ+su karışımından 4-5 kaşık gezdiriyoruz. İkinci yufkayı bu yufkanın üzerine seriyoruz. Yine 4-5 kaşık yağ+ su gezdiriyoruz. Yufkaları önce ortalarından 4 e bölüyoruz. Sonra bu dört parçadan her birisini de 3 e bölüyoruz. Böylece üçgen şeklinde 12 adet yufka parçası olacak. Geniş köşesine iç harcı koyup sigara böreği yapar gibi katlıyoruz. Diğer iki yufkaya da aynı işlemi tekrarlıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörekotu serpiştirerek170 derece fırında pişiriyoruz.

No comments: