Bu tarifim klasik bir karadeniz yemeği:Tuzlu balık. Bu balıklar balığın tam mevsiminde bolca alınıp ayıklanıp yıkandıktan sonra bir kavanoz içerisine bir kat balık bir kat tuz sonra bir kat daha balık ve bir kat daha tuz şeklinde balıklar bitinceye kadar dizilmesi ile yapılıyor. Bu balık bir hatta iki yıl bile aynı tazeliğini koruyor. Salamura bir nevi. İşte bu şekilde kıştan hazırlanmış olan balıklar (ki balığın her çeşidini tuzlamak mümkün) kullanılmak istendiği zaman kavanozdan çıkartılıp tencereye alınıyor üzerini geçecek kadar su konulup kaynatılıyor. İki taşım kaynadıktan sonra suyu dökülerek tencereye balıkların üzerini geçecek kadar yeniden soğuk su konuluyor. Biraz kaynadıktan sonra aynı işlem bir kez daha tekrarlanıyor. Bunu yapmamızın nedeni balığın tuzunun iyice gitmesi. Son işlemde balık 10 dakika kadar haşlanıyor. Daha sonra bir tabağa alınan balığın üzerine zeytinyağı gezdirilerek parlak olması sağlanıyor. Resimde hamsi ve biraz da palamut balığı var. Karadenizde hamsi hamsidir. O balık değildir. Diğer balıkların hepsi de balık. Yani hamsi bir yana diğer balıkların hepsi aynı tarafa :) Yaklaşık bir yıldan beri tuzlu halde beklemiş olmasına rağmen ilk günki tazeliğindeydiler. Bu yemeğin yanına en çok yakışan ikili de patates haşması ve bol yeşillikli salata. Patates haşlaması burada benim bildiğim klasik yöntemden biraz daha farklı yapılıyor. Tam yeri geldi. Bahsedeyim kısaca. Mümkün olan en küçük patatesler seçilir ve dış kabukları iyice yıkandıktan sonra ortadan ikiye bölünerek biraz tuz ve 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker ilavesi ile birlikte bol suda haşlanır. Çıkınca kabukları soyulmadan tabağa alınarak servis edilir. Geleneksel bir tarife, geleneklerine uygun yemek düşer :) Hepimize afiyet olsun.
2 comments:
mrb,ellerine sağlık tarifler güzel görünüyor,bendede çorba ve köfte var,beklerim,sevgimle kal canım.............PERUZE
teşekkür ederim peruze. Ben de ne zamandır balık çorbası tarifi bakınıyordum. Senin de ellerine sağlık. Her zaman beklerim. Sevgiler
Post a Comment